Терористи повернулися у Багдад, прем’єр Іраку сподівається на допомогу американців

Терористи повернулися у Багдад, прем’єр Іраку сподівається на допомогу американців

Через два дні після найбільшого за кілька років теракту в Багдаді угруповання «Ісламська держава» завдала нового удару, напавши в Іраку на загін шиїтського народного ополчення «Аль-Хашд аш-Шааб».

Офіційно перемога над ІГІЛ в Іраку була оголошена ще три роки тому, але бойові групи цієї терористичної організації просто зачаїлися. При цьому ефективність місцевих сил безпеки викликає питання, а що підтримує їх міжнародна коаліція на чолі з США за минулий рік фактично в два рази скоротила свою присутність в Іраку.

Щонайменше 11 бійців 22-ї бригади «Аль-Хашд аш-Шааб» загинули і 18 отримали поранення, потрапивши в суботу в засідку «Ісламської держави» в провінції Салах-ед-Дін на півночі Іраку. Серед загиблих в тому числі командир бригади. Напад було через два дні після подвійного теракту на ринку в центрі Багдада в четвер, в результаті якого загинули 32 людини і понад 100 постраждали. Виконавцями стали два терориста-смертника. Останній схожий теракт був здійснений в Багдаді в січні 2018 року фактично на тому ж місці. Тоді загинули 35 людей.

Нагадаємо, що в кінці 2017 року влада Іраку оголосила про перемогу над «Ісламським державою». Однак осередку угрупування нікуди не поділися. Іракські сили безпеки за підтримки міжнародної антитерористичної коаліції продовжували проводити операції проти ІГ в декількох районах країни. В останні місяці активність терористів помітно зросла. Це сталося на тлі різкого скорочення сил міжнародної коаліції на чолі з США. Нагадаємо, що рік тому після американської операції по ліквідації в Багдаді командувача іранськими силами спеціального призначення «Аль-Кудс» Касема Сулеймані і заступник командира «Аль-Хашд аш-Шааб» Абу Махді Аль-Мухандіса іракські парламентарі зажадали виведення всіх іноземних сил з країни. Скорочення американської військової присутності за кордоном було метою і президента США Дональда Трампа. У підсумку за кілька днів до завершення його президентського терміну Вашингтон офіційно оголосив про скорочення американського контингенту в Іраку до 2,5 тис. чоловік.

За рік переговорів з США іракська влада неодноразово відзначали зрослий професіоналізм своєї армії і сил безпеки, однак теракт в Багдаді і в цілому сплеск активності терористів змусили засумніватися в готовності іракців самостійно справлятися з внутрішньою загрозою.

Попередній висновок американців з Іраку, що завершився в 2011 році, сприяв створенню та зміцненню ІГІЛ в цій країні. Примітно, що командувачем американськими силами в Іраку на той період був призначений днями міністром оборони США Ллойд Остін. У 2014 році, також під його керівництвом, але вже в якості голови Центрального командування ВС, американці повернулися до Іраку, щоб допомогти Багдаду в боротьбі з ІГІЛ. Так що новий глава Пентагону як ніхто може оцінити ситуацію в сфері безпеки Іраку. Поки ж США, як і інші члени міжнародного співтовариства, засудили теракти в Багдаді і від імені американського посольства в Іраку пообіцяли виділити $ 20 млн на охорону «зеленої зони» столиці, де знаходяться багато дипмісії і держустанови. Простим іракцям від цього не легше, і число претензій до влади наростає – в країні вже більше року не припиняються протести.

Призначений в травні прем’єр-міністр Іраку Мустафа Каземі ставить перед собою завдання довести країну до нових парламентських виборів. Він мали відбутися в червні, але на днях їх перенесли на жовтень. І без того неспокійну країну чекають кілька місяців напруженої політичної боротьби. За цей час чинному прем’єру потрібно довести свою ефективність і зміцнити владу. У четвер, буквально через кілька годин після теракту в Багдаді, він відправив у відставку відразу декількох високопоставлених керівників силових відомств.

Правда, як зазначає агентство AFP, в той же день був змушений відкликати частину своїх рішень через тиск різних політичних сил. В ході наради силових структур прем’єр Каземі нагадав, що в останні місяці спецслужби провели ряд успішних антитерористичних операцій, які в тому числі завадили кільком спробам терористів дістатися до Багдада, але не змогли перешкодити терактів в четвер. «Ми не дозволимо повторити ці порушення безпеки», – підкреслив він, додавши, що в роботі розвідувальної служби є «проблеми, які необхідно терміново вирішувати». У п’ятницю за його наказом була почата спеціальна контртерористична операція «Помста мучеників», про успіхи якої надходять щоденні звіти в ЗМІ.

Примітно, що до призначення на пост прем’єра Мустафа Каземі чотири роки був директором національної розвідувальної служби і не міг не знати про її проблеми.

Поділитись