Таліби обстріляли столицю провінції Баглан в Афганістані

Таліби обстріляли столицю провінції Баглан в Афганістані

Бої урядових сил з бойовиками радикального руху “Талібан” почалися в ніч на понеділок в місті Пулі-Хумрі – адміністративному центрі провінції Баглан на північному сході Афганістану, повідомляє телеканал TOLO News з посиланням на джерела в службі безпеки.

Раніше в неділю таліби заявили, що контролюють провінції Кундуз і Сарі-Пуль, влада Афганістану спростовували ці твердження. Також бойовики заявили, що взяли місто Талукан, адміністративний центр провінції Тахар на північному сході країни.

Джерело повідомило, що таліби обстрілюють Пулі-Хумрі з мінометів. В результаті обстрілу одна людина загинула і п’ятеро отримали поранення.

В Афганістані не перший рік триває протистояння урядових сил з талібами. В останні місяці таліби оволоділи значними територіями в сільських і прикордонних районах і розгорнули наступ на великі міста. Ескалація відбувається на тлі виведення американських військ, який МЗС РФ назвав визнанням провалу місії Вашингтона в Афганістані.

У 2020 році Вашингтон і представники “Талібану” * підписали в Досі перше більш ніж за 18 років війни угоду про мир. Воно передбачає виведення іноземних військ з Афганістану за 14 місяців і початок міжафганського діалогу після обміну полоненими. Однак ці переговори поки не просунулися далі кількох “настановних” зустрічей.

Поділитись