Таліби назвали умову для перемир’я в Афганістані

Таліби назвали умову для перемир’я в Афганістані

Представник радикального руху “Талібан” назвав умову для тримісячного припинення вогню, повідомив місцевий телеканал 1TV News з посиланням на учасника переговорів від влади Афганістану Надера Надері.


Перемир’я настане в тому випадку, якщо будуть звільнені сім тисяч в’язнів, а “Талібан” виключать з чорного списку ООН.
Пізніше представник політофісу руху Мухаммад Наїм заявив, що організація говорила не про припинення вогню, а про обмеження військових операцій.

За його словами, у талібів немає “ніякої інформації щодо цієї пропозиції” про перемир’я.

Раніше спецпредставник президента Росії по Афганістану, директор Другого департаменту Азії МЗС Замір Кабулов в інтерв’ю заявив, що процедуру виключення талібів з санкцій Радбезу Організації Об’єднаних Націй можуть запустити після початку міжафганського діалогу.

Він також нагадав, що ООН прийняла резолюцію в 2001 році: рух визнали терористичною організацією, а понад 110 представників з вищої та середньої ланки потрапили під обмеження.

В Афганістані йде протистояння урядових сил з талібами, які оволоділи значними територіями в сільських районах і розгорнули наступ на великі міста.

Нестабільність наростає на тлі обіцянок адміністрації США до 11 вересня закінчити виведення військ з республіки. У 2020 році Вашингтон і представники “Талібану” підписали в Досі перше більш ніж за 18 років війни угоду про мир. Воно передбачає догляд іноземного контингенту і початок діалогу після обміну полоненими.

Поділитись