У МЗС РФ пояснили, чому Москва встановила контакти з талібами

У МЗС РФ пояснили, чому Москва встановила контакти з талібами

Російська сторона почала встановлювати контакти з талібами для того, щоб доносити до них свої заклопотаності і інтереси.

Про це 14 липня заявив спецпредставник президента Росії по Афганістану, директор другого департаменту Азії МЗС РФ Замір Кабулов.

Як зазначив директор другого департаменту Азії МЗС РФ, Москва ще кілька років тому говорила про те, що ситуація в Афганістані погіршиться, коли США виведуть звідти свої війська.

«Якщо називати речі своїми іменами, ми передбачали її набагато раніше, і тому сім років тому ми почали встановлювати контакти з рухом талібів … Давайте не забувати, що ми зараз говоримо про тактичні дії. Але давайте повернемося до великих, стратегічних підсумками подій в Афганістані», – сказав Кабулів.

Також він нагадав, що кілька років тому в цій країні була мережа американських військових баз, велика частина з яких не мала стратегічного ставлення до Афганістану і проектували «силу на весь регіон, включаючи нас, Центральну Азію, Іран, Пакистан і Китай».

При цьому спецпредставник президента Росії по Афганістану вказав, що на даний момент цих баз немає і «цим все сказано».

Крім того, він уточнив, що якби в той період часу російська сторона не почала встановлювати контакти з талібами (організація, діяльність якої заборонена в РФ), то в даний час діалог вести було б важко.

«А тепер уявіть, що якби ми сім років тому не стали б наводити мости з талібами, контактувати, доводити до них наші заклопотаності, наші інтереси, і ми б йшли на поводу провалилися західників і таврували їх, з ким би ми зараз розмовляли? Ось у них проблеми, а Росія може розмовляти з будь-якої з сил в Афганістані», – уклав він.

Раніше спецпредставник президента Росії по Афганістану, директор другого департаменту Азії МЗС РФ Замір Кабулов розповів, що приблизно «два-три десятка» людей, які стверджують, що вони мають російське громадянство РФ, знаходяться в даний час в тюрмах Афганістану.

Поділитись