“Суецька криза” розкрила неприємну правду “світової глобалізації”

“Суецька криза” розкрила неприємну правду “світової глобалізації”

Можливо, знадобиться ще пару днів для того, щоб транспортне сполучення через Суецький канал відновилося, але це не означає, що в сфері міжнародних поставок відразу все налагодиться, пише Handelsblatt.

«Суецька криза» – це всього лише один з симптомів глобалізації. Вакцини, нафтохімічна сировина, комп’ютерні чіпи або інші високотехнологічні вироби – проблеми зараз є всюди, відзначає автор статті Торстен Ріке.

Коли зникнуть залишкові наслідки зимових штормів в Техасі, затримки в постачаннях нафтохімічної сировини будуть ліквідовані.

Однак вакцини ще довгий час будуть дефіцитним товаром у багатьох частинах світу.

Багато ж вироби стали жертвою китайсько-американської технологічної війни, через що підприємствам доводиться міняти свої довгострокові плани.

Ситуацію також ускладнюють політичні норми, наприклад, закони про каналах поставок Німеччини і Європи, які змушують компанії приводити своє виробництво у відповідність з європейськими цінностями. Це призводить до збільшення витрат і зниження ефективності.

Доводиться переносити цілі виробничі ланцюжки, обмежувати ступінь міжнародного поділу праці, а це в свою чергу перетворює гіперглобалізацію в «тормозацію»: всі процеси істотно сповільнюються.

Платити ж ціну за це доводиться споживачам.

Темні сторони глобалізації замовчувалися занадто довго: експлуатація дитячої праці, шкода, якої завдають клімату міжнародні поставки, підтримка авторитарних режимів і наслідки для національної безпеки.

До змін змушують не тільки пандемія і «суецька криза», які показали, наскільки ми залежні і вразливі, і навіть не США, які поставили з ніг на голову улюблений принцип німців «зміни через торговельні обміни».

«Ні, найсильніше тиск виходить від самих споживачів, які більше не готові платити за глобалізацію будь-яку ціну», – робить висновок Ріке.

Поділитись