Судом стягнуто до державного бюджету понад шість мільонів збитків

Судом стягнуто до державного бюджету понад шість мільонів збитків

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області задоволено позов Міністерства юстиції України  та стягнуто з Акціонерного товариства “Оріана” 6 524 005,93 гривень збитків, завданих Державному бюджету України, інформує “Судова влада України”.

Повідомляється, що Акціонерне товариство “Оріана” не виконало своїх договірних зобов`язань на суму 6 524 005,93 гривень перед ТОВ “Енерго-Міг” та рішень національних судів, чим спричинило заподіяння державі матеріальної шкоди. Даний факт відповідачем не спростовано. 

Європейський суд з прав людини, розглянувши заяву  ТОВ “Енерго-Міг”,  26 липня 2012 р визнав допущені державою Україною порушення норм Конвенції та Першого протоколу до Конвенції щодо невиконання рішень національних судів та постановив, серед іншого, виконати рішення національних судів, які залишились невиконаними.

Вказане рішення Європейського суду було виконано Міністерством юстиції України  за рахунок коштів Державного бюджету України, перераховано на користь ТОВ “Енерго-Міг” 6 524 005,93 гривень заборгованості за рішеннями національних судів.

Міністерство юстиції України, перерахувавши ТОВ “Енерго-Міг” заборгованість 6 524 005,93 гривень, набув права зворотної вимоги до АТ “Оріана” про стягнення збитків у вищезазначеному розмірі.

Згідно зі статтею 46 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод держава Україна взяла на себе зобов`язання виконувати рішення Європейського суду в будь-якій справі, стороною якої вона є.

В свою чергу ч. 4 ст. 9 Закону України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини” передбачено обов`язок Органу представництва звертатися до суду з позовом про відшкодування збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виплати відшкодування стягувачу.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись