Суд зобов’язав владу США через пандемію звільнити дітей нелегальних мігрантів

Суд зобов’язав владу США через пандемію звільнити дітей нелегальних мігрантів

Федеральний суд Центрального округу штату Каліфорнія зобов’язав американську владу в світлі пандемії нового коронавируса звільнити дітей мігрантів, які перебувають в трьох центрах тимчасового утримання.

Про це йдеться в постанові, що надійшла у п’ятницю в електронну базу суду.

Як випливає з документу, йдеться про три центри міграційної-митної служби США. Два з них знаходяться в штаті Техас, один – в Пенсільванії. У них разом з родинами містять нелегальних мігрантів, які намагалися проникнути до США. У постанові констатується, що на початку червня в них перебували, зокрема, 124 дитини.

Суддя Доллі Джі порахувала, що міграційно-митна служба США не вживає достатніх заходів, щоб запобігти поширенню коронавируса в цих центрах. Як випливає з документа, у четверг не менше 11 дітей і батьків в одній з установ були інфіковані. Джі зобов’язала службу до 17 липня звільнити всіх дітей, які перебувають в центрах довше 20 днів. Їх або повинні випустити разом з батьками, або передати опікунам за згодою сім’ї.

Джі розглядає позов, поданий до американської влади правозахисними організаціями. Вони стверджують, що адміністрація США порушує правила, що стосуються поводження з нелегальними іммігрантами та їхніми родинами.

У США існують і інші центри, де утримують сотні дітей нелегальних іммігрантів. Ці установи перебувають під управлінням Міністерства охорони здоров’я і соціальних служб, а не міграційно-митної служби. На ці центри постанову Джі не поширюється.

За інформацією Університету Джонса Хопкінса, який проводить підрахунки на основі відомостей федеральних і місцевих властей, в США зафіксовано майже 2,46 млн випадків зараження коронавірусів, померли понад 125 тис. чоловік.

Поділитись