Суд в Лондоні відмовився звільнити Ассанжа під заставу

Суд в Лондоні відмовився звільнити Ассанжа під заставу

Магістратський суд лондонського району Вестмінстер відмовився відпустити засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа під заставу, він залишиться у в’язниці до розгляду апеляції США у справі про його екстрадицію.


Відмову мотивували тим, що перш Ассанж вже порушував умови виходу під заставу. На тій же підставі судді відхиляли всі попередні прохання його адвокатів.

Четвертого січня суддя Центрального кримінального суду Лондона Ванесса Барайтсер відмовила владі США в екстрадиції Ассанжа через побоювання за психічне здоров’я обвинуваченого. Адвокати американської сторони заявили, що оскаржать це рішення. Розгляд апеляції може зайняти багато місяців, а то й більше року.

Ассанж, звинувачений в Швеції в 2010 році в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні, переховувався з червня 2012 року в посольстві Еквадору в Лондоні, побоюючись екстрадиції. Вранці 11 квітня 2019 року його затримали за запитом США. З цього часу Ассанж перебуває у в’язниці строгого режиму Белмарш.

Слухання з питання про екстрадицію почалися 2 травня 2019 року. Незабаром після цього влада США оголосила, що пред’явили Ассанжу нові звинувачення в 17 епізодах порушення закону про шпигунство і розкритті секретної інформації. У разі видачі в США Ассанжу загрожує тюремне ув’язнення терміном до 175 років.

Поділитись