У ЦАР опозиція захоплює міста і відтісняє урядові сили, підтримувані Москвою

У ЦАР опозиція захоплює міста і відтісняє урядові сили, підтримувані Москвою

У Центральноафриканській республіці опозиція тіснить урядові сили, підтримувані Москвою.

Війська антиурядової «Коаліції патріотів за зміни» захопили місто Бангасу, розташований в 750 км від столиці Центрально-Африканської Республіки (ЦАР) Бангі. Урядова армія, яка користується підтримкою і до якої підведений Росією, відступає. Про це повідомив новинний портал EADaily, посилаючись на агентство France-Presse і багатопрофільний комплексну місію ООН зі стабілізації в ЦАР.

Повстанські загони увійшли в Бангасу на світанку, бій тривав кілька годин.

«Повстанці контролюють місто, вони всюди», – заявив глава регіонального представництва місії П’єр-Луї Рузвель. Урядові частини, покинувши Бангасу, відступили. Населення Бангасу досягає 50 тис. чоловік, це місто знаходиться на кордоні з Демократичною Республікою Конго. Частина городян з початком боїв в неділю бігла на територію сусідньої країни.

На чолі антиурядової коаліції стоїть колишній президент ЦАР Франсуа Бозізе, якого Конституційний суд ЦАР не допустив до виборів. Увечері 27 грудня після закриття виборчих дільниць в ЦАР з’явилися повідомлення, що Бозізе втік з країни. Однак на наступний день він з’явився в ЦАР, щоб продовжити боротьбу.

Від попередніх військових конфліктів в ЦАР нинішнє принципово відрізняє активну участь Росії, яка вже кілька років допомагає уряду Туадери зброєю і військовою технікою, а також навчає військових. Угода про військове співробітництво між Москвою і Бангі була підписана в Сочі в 2017 році. В обмін на російське озброєння та інструкторів уряд Туадери відкрило російському бізнесу доступ до корисних копалин.

Поділитись