Стало відомо, скільки коштуватиме газ для населення в березні

Стало відомо, скільки коштуватиме газ для населення в березні

На 14% дешевше в порівнянні з лютим. Так зменшиться оптова вартість природного газу в березні.

За даними “Нафтогазу”, такий показник стане найнижчим з 2016 року.

В умовах карантину та розгортання економічної кризи уряд прагне мінімізувати витрати людей на комунальні послуги, які виростуть в зв’язку зі збільшенням часу їх перебування вдома. Один із шляхів мінімізації – здешевлення газу для українців, – підкреслили в Кабміні.

За інформацією прес-служби Кабміну, в поточному місяці оптова ціна на газ для населення складе 3,4 гривні за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газзбитів і витрат на транспортування).

“Це дозволить регіональним збутових компаній забезпечити зниження тарифу на 9-13% в порівнянні з лютим”, – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ціна розраховується за формулою, яку визначає Кабмін. Основним індикативом є результати біржових торгів на газовому хабі ТТF. Однак в березні на внутрішньому ринку України з’явився новий індикатор. Оператор газотранспортної системи провів тендер на значний обсяг газу, і торги продемонстрували, що в Україні існує значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на газ. Тому саме на цей індикатор ми орієнтувалися при розрахунку ціни на газ, – відзначили в «Нафтогазі».

У компанії додали, що згідно з правилами, встановленими урядом, компанія поставляє газ ПСО через посередників.

“Сподіваємося, що приватні постачальники скорегують свою ціну відповідно ринковим зниженням і вона не буде перевищувати 4,3 гривні за кубометр”, – заявили в Нафтогазі.

Поділитись