США звинуватили Росію у постачанні для Лівії фальшивих динарів

США звинуватили Росію у постачанні для Лівії фальшивих динарів

Черговий гучний скандал вибухнув навколо Лівії. Держдепартамент США звинуватив Росію в тому, що «Гознак» надрукував для країни фальшивої лівійської валюти на суму понад 1 млрд доларів.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Держдепартаменту США. У ньому говориться, що в московському відділенні АТ «Гознак» було надруковано фальшивих динарів на суму еквівалентну 1,1 млрд доларів. Американське зовнішньополітичне відомство стверджує, що кінцевим замовником цих коштів було якась нелегітимна організація, а не Центральний банк Лівії. Швидше за все, таким чином, дається зрозуміти, що замовником цих коштів є лівійський фельдмаршал Халіфа Хафтар. Вважається, що Росія надає йому підтримку в громадянській війні в Лівії. Його підтримують також багато західних країн. Армія Хафтара контролює більшу частину Лівії. Хоча офіційно визнаним вважається Уряд національної згоди, що знаходяться в Тріполі і керований Фаїзом Сараджем. Його підтримує меншість країн. Зокрема, Туреччина.

За повідомленням Держдепартаменту США 1,1 млрд доларів в динарах був вилучений урядом Мальти. Держдеп уже заявив, що цей інцидент доводить необхідність того, щоб Росія припинила свої «шкідливі і дестабілізуючі дії» в Лівії.

Відзначимо, що Росія офіційно друкує валюту для Лівії з 2016 року. Валюту замовляє тимчасовий уряд в Тобруці. Однак Уряд національної злагоди в Тріполі ці купюри не оголошувалися нелегітимними.

Поділитись