США звинуватили Китай у перегляді ядерної доктрини

США звинуватили Китай у перегляді ядерної доктрини

Заступник міністра оборони Сполучених Штатів з політичних справ Колін Кол виступив з твердженням, що Китай починає йти від ядерної доктрини «мінімального стримування» в сторону можливості застосування атомної зброї в регіональному конфлікті.


Кол слідом за іншими американськими посадовцями висловив думку, що Пекін здатний подвоїти свій арсенал до кінця десятиліття, що КНР створює нові види ядерної зброї.

«Вони, можливо, йдуть від свого традиційного погляду, що полягає в мінімальному стримуванні [потенційного противника], до того, щоб говорити, що ядерні озброєння можуть знадобитися в регіональному конфлікті», – зазначив заступник керівника американського військового відомства, виступаючи на онлайн-конференції вашингтонського фонду Карнегі.

Як заявив в кінці квітня директор Розвідувального управління Міністерства оборони США генерал-лейтенант сухопутних військ Скотт Беррієр, на думку довіреного йому відомства, Росія і Китай, по всій видимості, істотно збільшать протягом наступного десятиліття розміри своїх ядерних арсеналів.

За словами Беррієра, «очікуваним розширенням арсеналу Москви рухає в основному зростання [числа] нестратегічних ядерних озброєнь». Росія має в своєму розпорядженні, за оцінками США, приблизно 1-2 тис. тактичних ядерних боєзарядів і приблизно 1,4 тис. боєголовок для стратегічних систем.

Він також підкреслив, що спецслужби США переглянули свої попередні висновки щодо темпів зростання китайського ядерного арсеналу. «В минулому році управління пророкувало, що Китай щонайменше подвоїть за нинішнє десятиліття свій ядерний арсенал, який, як передбачається, налічує 200 з невеликим боєзарядів. З тих пір Пекін прискорив розширення свого ядерного арсеналу, знаходиться [тепер] на шляху до того, щоб перевершити наші попередні прогнози щодо ймовірного розміру арсеналу до кінця поточного десятиліття», – пояснив Беррієр.

Раніше в червні Китай виступив проти розгортання ракет середньої дальності в третіх країнах.

Поділитись