США замінять F-16 на безпілотники Skyborg

США замінять F-16 на безпілотники Skyborg

Військово-повітряні сили (ВПС) США планують замінити з 2025 року частку винищувачів четвертого покоління F-16 Fighting Falcon на невеликі малопомітні безпілотні розвідувально-ударні літальні апарати, створювані в рамках програми Skyborg.

Про пише Aviation Week & Space Technology.

У публікації йдеться, що вироби Skyborg стирають грань між багаторазовим безпілотником і одноразовою крилатою ракетою. Створювані в рамках даної програми літальні апарати повинні починаючи з 2030 року замінити застарілі розвідувально-ударні безпілотники MQ-9 Reaper.

За даними Aviation Week & Space Technology, одним з дронів, що відповідають концепції Skyborg, є демонстратор XQ-58A Valkyrie.

У червні Дослідницька лабораторія ВПС США випустила презентацію, в якій розповідається про сценарії застосування літальних апаратів Skyborg, які можуть стати відомими напарниками винищувачів F-35 Lightning II.

У вересні 2019 року виконавчий директор ВВС США по закупкам Уіл Ропер заявив, що винищувачі п’ятого покоління F-22 Raptor і F-35 Lightning II будуть взаємодіяти один з одним за допомогою відомого безпілотника, оснащеного перспективною системою штучного інтелекту, створюваної в рамках програми Skyborg.

У жовтні того ж року в ході третього випробувального польоту демонстратор XQ-58A Valkyrie, який повинен стати відомим напарником винищувача п’ятого покоління F-35 Lightning II, отримав пошкодження.

У червні 2019 року Вашингтон повідомив про плани по розміщенню MQ-9 Reaper в Польщі. Подібні наміри американської сторони викликали стурбованість в Москві.

У березні того ж року демонстратор XQ-58A Valkyrie в небі над військовим випробувальним полігоном Юма (Арізона) здійснив свій перший політ.

Поділитись