США заблокували заяву Росії в ООН

США заблокували заяву Росії в ООН

США заблокували проект запропонованого Росією заяви Радбезу ООН для преси із закликом поважати суверенітет Венесуели.

Про це написав в Twitter представник РФ при ООН Дмитро Полянський. Раніше в РБ ООН проходило обговорення недавньої спроби збройного вторгнення до Венесуели. Глава МВС Венесуели повідомив 3 травня, що влада запобігла морське вторгнення колумбійських бойовиків на швидкохідних катерах з боку штату Ла-Гуайра. Глава установчих зборів країни уточнив, що вісім нападників убито. Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що метою вторгнення було його вбивство, а серед затриманих учасників нападу – двоє громадян США, яких він назвав співробітниками особистої охорони американського президента. Влада США і Колумбії заявили, що не мають відношення до цих подій.

Виступаючи в рамках РБ ООН, Полянський запропонував членам РБ ООН узгодити заяву Радбезу для преси. У проекті заяви говорилося, що члени Ради Безпеки відкидають застосування або загрозу застосування сили, як передбачено Статутом ООН, знову підтверджують відповідні резолюції, що стосуються засудження тероризму і всіх його форм і проявів, а також використання найманців.

“Члени Ради Безпеки закликали до вирішення нинішньої ситуації в Боліваріанської Республіці Венесуела за допомогою діалогу між венесуельцями, без втручання ззовні, за допомогою мирних і політичних засобів” в рамках конституції країни “і при повній повазі суверенітету і територіальної цілісності Венесуели”, – говорилося в документі.

“Це проект, запропонований Росією для прийняття після засідання РБ ООН сьогодні. Ніяких звинувачень, тільки підтримка основних загальних речей. Він був убитий постійним представництвом США при ООН протягом 9 хвилин після початку процедури мовчання”, – написав Полянський в Twitter.

У Венесуелі на початку 2019 року почалися масові протести проти президента Ніколаса Мадуро незабаром після приведення його до присяги. Хуан Гуаідо, глава Національної асамблеї, підконтрольної опозиції, проголосив себе тимчасовим главою держави. Ряд країн Заходу на чолі з США заявили про визнання Гуаідо. У свою чергу, Мадуро назвав главу парламенту маріонеткою США. Росія, Китай, Туреччина підтримали Мадуро як легітимного президента.

Поділитись