США ввели санкції проти Туреччини через військову операцію в Сирії

США ввели санкції проти Туреччини через військову операцію в Сирії

Президент США Дональд Трамп ввів санкції відносно Міненерго і Міноборони Туреччини. Також під дію обмежувальних заходів потрапили глави відомств і міністр внутрішніх справ країни.

Таке рішення глава Білого дому прийняв у зв’язку з військовою операцією «Джерело світу», в рамках якої Анкара бореться проти незаконних курдських формувань на півночі Сирії. На думку експертів, обмеження носять символічний характер і не нададуть реального впливу на турецьку економіку. Проте, такий крок лише посилить протиріччя між Анкарою і Вашингтоном, переконані аналітики.

“Я, Дональд Д. Трамп, президент Сполучених Штатів Америки, вважаю, що ситуація всередині і щодо Сирії – зокрема, недавні дії уряду Туреччини з проведення військового наступу на північному сході Сирії – йдуть на шкоду кампанії, спрямованої на розгром “Ісламської держави Іраку і Сирії”, або ІГІЛ, небезпечні для мирного населення, а також загрожують подальшим підривом світу, безпеки і стабільності в регіоні, а тому представляють незвичайну і надзвичайну загрозу з точки зору національної безпеки і зовнішньої політики і США”, – йдеться в повідомленні.

Санкції були введені проти Міненерго і міністерства оборони Туреччини, а також проти глав цих відомств Фатіха Донмеза і Хулуси Акара. Персональні санкції поширюються також на главу турецького МВС Сулеймана Сойлу.

Таким чином, вся власність і засоби двох цих відомств і трьох міністрів в США заморожені, а американським громадянам і компаніям заборонено вступати з ними в угоди. Списку санкцій може вирости – відповідне рішення приймає глава Мінфіну Сполучених Штатів при консультації з держсекретарем.
За словами віце-президента США Майка Пенса, Трамп і президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган говорили по телефону.

“Президент Трамп ясно дав йому зрозуміти, що США хочуть, щоб Туреччина зупинила вторгнення, негайно припинила вогонь і почала переговори з курдськими підрозділами в Сирії, щоб покласти край насильству”, – заявив Пенс.

Фото АР.

Поділитись