США розкрили плани щодо ядерної зброї в Європі

США розкрили плани щодо ядерної зброї в Європі

Спецпосланець президента США Маршалл Біллінгслі сказав, що США готові обговорювати з Росією будь-які питання, за винятком виведення ядерної зброї Америки з Європи.

«Ми надзвичайно серйозно ставимося до позиції російської сторони і вважаємо важливим вести професійний діалог з питань, що викликають спільну стурбованість, а також викликає стурбованість однієї зі сторін. Тому ми, безумовно, готові говорити з Росією про НАТО і про наших гарантії ядерного стримування, даних членам Північноатлантичного альянсу. Але ми не будемо вивозити ядерну зброю ні з одного з місць його складування. І ми не вимагаємо того ж від Російської Федерації. Ми не вимагаємо, щоб російська влада вивели всю свою ядерну зброю з Калінінграда або зробили щось подібне», – передають ЗМІ слова Біллінгслі.

Раніше генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію і США швидше домовитися про продовження Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) на повні п’ять років.

Нагадаємо, дія договору закінчується в лютому 2021 року і він може бути продовжений не більше, ніж на п’ять років.
Раніше сенатори США попередили Трампа про наслідки непродовження СНО-3. 18 серпня спецпредставник американського президента з контролю над озброєннями Маршалл Біллінгслі назвав умови, при дотриманні яких Вашингтон готовий продовжити СНО-3.

До цього він заявив про готовність США укласти з Росією двосторонню угоду в сфері ядерного роззброєння, висловивши надію, що потім на його основі буде досягнуто домовленостей з Китаєм.

У червні Пентагон закликав до термінових переговорів з Росією по контролю над озброєннями. Представники Росії і США провели в Відні консультації щодо стратегічної стабільності, обговоривши продовження СНО-3.

Поділитись