США провели навчання, що симулюють ядерний удар по Росії

США провели навчання, що симулюють ядерний удар по Росії

Сполучені Штати провели військові навчання, що симулюють нанесення удару у відповідь з використанням ядерної зброї після застосування Росією в Європі ядерної зброї малої потужності проти країн НАТО.

Про це повідомив на брифінгу для журналістів представник Пентагону високого рангу.

“Ми провели невеликі навчання, скажімо так”, – йдеться в стенограмі брифінгу, поширеною прес-службою американського військового відомства. За його словами, “сценарій включав в себе варіант розвитку подій в Європі, при якому ведеться війна з Росією, і Росія приймає рішення обмежено застосувати ядерну зброю малої потужності проти об’єкта на території країн НАТО”.

“Потім починається розмова, який би був в цьому випадку, спочатку з міністром оборони, а потім в кінцевому рахунку з президентом, щоб вирішити, яку давати відповідь”, – розповів представник міністерства оборони США.

Ведучому брифінгу було поставлено питання, якою була відповідь Сполучених Штатів за легендою навчань.

“Відповідь США була, я думаю, що не буду про це говорити, але це була обмежена відповідь”, – сказав він. Представника Пентагону попросили уточнити, чи була відповідь ядерною. “Ну, так”, – визнав він. “Вони здійснюють напад на нас із застосуванням ядерної зброї малої потужності. Так що під час навчань ми симулювали відповідь з використанням ядерної зброї”, – заявив представник військового відомства.

У навчаннях брав участь міністр оборони США Марк Еспер, а також конгресмен-республіканець від штату Небраска Джефф Фортенберрі. Обидва вони отримали уявлення про те, як буде вестися координація дій в разі ядерної кризи, підкреслили в Пентагоні.

Поділитись