Пентагон розкрив вартість ракет, які використовує армія США

Пентагон розкрив вартість ракет, які використовує армія США

Опублікований проект бюджету Пентагону на 2021 фінансовий рік містить чимало новин: від припинення робіт над новою балістичною ракетою до гіперзвукових ракет на підводних човнах.

Одним з найцікавіших аспектів документа стала можливість дізнатися ринкову вартість боєприпасів, які використовує армія США.

Протягом 2019 року американська авіація витратила 7423 боєприпасів в Афганістані і ще 4729 – в Іраку і Сирії. У поточному році витрата склала, відповідно, 415 і 68 одиниць. У зв’язку з цим ВПС планують замовити ракети класу “повітря-повітря” AIM-120D збільшеної дальності (AMRAAM) за ціною трохи більше мільйона доларів за штуку. Старенька AIM-9 Sidewinder коштує $ 472 тисячі.

Найдорожча в списку – ракета класу “повітря-поверхня” AGM-88G. Сучасна модифікація боєприпасу для знищення ворожих радарів оцінюється в 6,1 мільйона доларів. Протикорабельна ракета AGM-158C LRASM коштує чотири мільйони. Ціна універсального Hellfire сильно різниться: для ВПС ракету передбачається закуповувати по 70 тисяч доларів за штуку, для флоту – по 45, а для авіації сухопутних військ – по $ 213 тисяч.

“Ціна озброєння сильно коливається в залежності від багатьох факторів – наприклад, обсягу замовлення. Одна і та ж служба може платити різні суми за одні й ті ж боєприпаси в базовому бюджеті і в додатковому бюджеті операцій з надзвичайних ситуацій за кордоном”, – пише The Drive.

Бомби набагато дешевше. Стандартний некерований боєприпас Mk 82 вагою 500 фунтів (приблизно 226 кг) коштує $ 4000, високоточна GBU-53 StormBreaker – 220 тисяч.

Поділитись