США придбають ізраїльську систему ПРО “Залізний купол”

США придбають ізраїльську систему ПРО “Залізний купол”

Американське міністерство оборони оголосило про плани придбати і випробувати зразки ізраїльської системи тактичної ПРО “Залізний купол”. Ця система перехоплення ракет ближнього радіусу дії використовується в Ізраїлі з 2011 року, повідомляє BBC.


Пентагон підтвердив, що проведе випробування зразків системи, перш ніж вирішувати чи закуповувати таке озброєння.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху назвав цей крок Вашингтона вагомим досягненням своєї країни.

“Це ще один прояв поглиблення наших близьких союзницьких відносин зі Сполученими Штатами і прояв вагомого статусу Ізраїлю в світі”, – йдеться в його заяві.

Система “Залізний купол” перехоплює ракети ближнього радіусу дії за допомогою радарних даних, визначаючи в реальному масштабі часу траєкторію польоту такої ракети і ймовірне місце її падіння. Потім на перехоплення цілі запускаються ракети “Тамір”.

Ізраїльські військові стверджують, що ця мобільна система ПРО здатна вражати до 90% цілей.

Система “Залізний купол” забезпечує захист від ракетних обстрілів території площею до 150 кв. км. Вона широко використовується при відбитті ракетних атак палестинців з сектора Газа.

На розробку цієї системи знадобилося кілька років. Її виробник – ізраїльська державна оборонна компанія Rafael.

США фінансували роботи зі створення і розгортання цієї системи, а окремі її компоненти виробляються американськими компаніями.

У заяві міністерства оборони Ізраїлю наголошується, що закупівля системи викликана нинішніми потребами американської армії.

Поділитись