США пояснили мету покупки російських С-400 у Туреччини

США пояснили мету покупки російських С-400 у Туреччини

Сенатор США Джон Тьюн пояснив бажання країни викупити російські зенітні ракетні системи С-400 у Туреччині.


За його словами, така пропозиція була зроблена для того, щоб вирішити протиріччя Вашингтона і Анкари з цього питання. Однак замість Туреччина повинна пообіцяти, що не купувати на виручені гроші інше військове обладнання, несумісне з вимогами НАТО.
При цьому питання про те, чи є у Анкари бажання і право на перепродаж без дозволу Москви, не обговорюється.

Про намір США викупити у Туреччині С-400 раніше повідомляло видання Defense News. Зазначалося, що відповідну поправку до проекту закону про бюджетні асигнування на національну оборону на 2021 фінансовий рік запропонував сенатор Джон Тьюн. Крім того, інший член конгресу США Джим Ріш запропонував ввести проти Туреччини санкції через 30 днів після вступу закону в силу.

Угода про постачання Туреччині чотирьох дивізіонів С-400 «Тріумф» російського виробництва була укладена у вересні 2017 року. Вартість контракту склала 2,5 мільярда доларів, половину покриє російський кредит. Поставки в Туреччину почалися в липні 2019 го.

Через побоювання витоку через С-400 «Тріумф» даних, які розкривають можливості американських винищувачів п’ятого покоління F-35 Lightning II, Вашингтон призупинив постачання Анкарі цієї техніки. Всього Туреччина повинна була отримати більше 100 літаків.

Поділитись