США пообіцяли залучити владу Білорусі до відповідальності шляхом запровадження санкцій

США пообіцяли залучити владу Білорусі до відповідальності шляхом запровадження санкцій

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван в ході зустрічі з екс-кандидатом в президенти Білорусі, лідером білоруської опозиції Світланою Тіхановською висловив підтримку народу Білорусі і пообіцяв вводити санкції щодо чинної влади.

“Салліван передав американську підтримку народу Білорусі і повагу до мужності і рішучості опозиції, в тому числі пані Тіхановську в боротьбі за демократію і права людини”, – йдеться в повідомленні представника Ради національної безпеки Білого дому Емілі Хорн.

“США разом з партнерами і союзниками будуть продовжувати залучати режим Лукашенка до відповідальності за свої дії, в тому числі шляхом введення санкцій”, – наголошується в заяві.

Крім того, Салліван повторив вимогу адміністрації президента США Джо Байдена провести міжнародне розслідування подій 23 травня, коли був посаджений літак авіакомпанії Ryanair, а також негайно звільнити всіх політичних в’язнів і “вступити у всеосяжний і справжній політичний діалог з лідерами демократичної опозиції і груп громадянського суспільства, який призведе до проведення вільних і справедливих президентських виборів під наглядом ОБСЄ”.

Тіхановська брала участь в президентських виборах в Білорусі після відмови ЦВК зареєструвати ініціативну групу її чоловіка Сергія Тіхановську, який згодом був затриманий. Згідно з офіційно оголошеним результатам виборів, Тіхановську набрала трохи більше 10% голосів виборців, посівши друге місце.

Ряд країн ЄС визнає Тіхановську в якості лідера опозиційних сил Білорусі.

На початку квітня Комітет державної безпеки Білорусі включив Тіхановську, члена президії Координаційної ради білоруської опозиції Павла Латушка, а також ще 15 громадян до переліку організацій і фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності.

Поділитись