США поділяться з іншими країнами вакциною, від якої всі відмовилися

США поділяться з іншими країнами вакциною, від якої всі відмовилися

Сполучені Штати віддадуть іншим країнам мільйони доз вакцини від коронавируса від британсько-шведської фармкомпанії AstraZeneca.

Про це повідомив головний радник Білого дому з боротьби з коронавірусів Енді Славітт.

«США виділять іншим країнам 60 мільйонів доз AstraZeneca», – уточнив він, додавши, що вакцини передадуть у міру їх надходження.

Цей атракціон небаченої щедрості пояснюється просто: від AstraZeneca одна за однією відмовилися майже всі країни, які можуть собі це дозволити, а зберігати препарат в такій кількості в строго певних умовах досить дорого, вимагає спеціального обладнання та підтримання температури в певному діапазоні.

Втім, Штати навіть не приховують справжню причину своєї благодійності: управління з питань якості продовольства і медикаментів (FDA) не видало і, швидше за все, вже не видасть дозвіл на її застосування, якщо Вашингтон готовий ось так віддавати препарат.

«Саме тому ми розглядаємо варіант передачі препарату іншим країнам», – заявив координатор Білого дому з реагування на коронавірус Джефф Зіентс.

«З огляду на великий запас вакцин, який вже є в США і який був дозволений FDA, і враховуючи, що вакцина AstraZeneca не дозволена для використання в США, нам не потрібно використовувати вакцину AstraZeneca тут протягом наступних декількох місяців. Тому США розглядають варіанти передачі доз AstraZeneca іншим країнам», – уточнив він.

Нагадаємо, майже всі 27 країн ЄС і ряд інших відмовилися від використання вакцини AstraZeneca.

Поділитись