США і Росія включать до ракетного договору всю ядерну зброю

США і Росія включать до ракетного договору всю ядерну зброю

США і Росія домовилися провести нову зустріч щодо стратегічної стабільності у Відні.


Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на спецпредставника президента США з контролю над озброєннями Маршалла Біллінгслі. На його думку, зустріч пройде наприкінці липня або початку серпня.

Він також розповів, що США на переговорах з РФ домовилися працювати над новим договором, в який буде включено все ядерну зброю, а не тільки стратегічне, як в Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО). При цьому розробляється можливість майбутнього тристороннього або багатосторонньої угоди з контролю над озброєннями.
Вашингтон на різних рівнях підкреслював важливість участі в переговорах Пекіна для розробки нового тристороннього ядерного угоди між РФ, КНР і США. Піднебесна ідею відкинула. Глава МЗС Росії Сергій Лавров зазначав, що Москва підтримує пролонгацію договору без попередніх умов. Міжвідомчі консультації РФ і США по контролю над озброєннями та стратегічної стабільності пройдуть у Відні 22 червня 2020 року.

Китай ніколи не погодиться на участь в подібному договорі, так як у Пекіна всього 300 ядерних запасів, а у РФ і США – близько 1900. При цьому Вашингтон, залучаючи КНР до цих переговорів, «заганяє себе в пастку». Американці в результаті все одно продовжать угоду, а азіатська держава відмовиться в нього вступити, вважає віце-президент Ліги військових дипломатів Володимир Винокуров.

Офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн заявила, що Китай не має наміру брати участь в переговорах з Росією і Сполученими Штатами щодо ядерної зброї. Вона також зазначила, що Вашингтон постійно втягує Пекін в питання про продовження російсько-американського договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Поділитись