США домовлятимуть з ЄС про продовження транзиту газу через Україну на багато років

США домовлятимуть з ЄС про продовження транзиту газу через Україну на багато років

США розглядають можливість домовитися з європейськими країнами про продовження на багато років угод з Києвом про прокачування російського газу через територію України, щоб Київ не втратив транзитних зборів після початку роботи трубопроводу «Північний потік – 2», заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Є цілий ряд дій, які ми розглядаємо, які треба розглянути і нам, і, звичайно, Німеччини, і іншим країнам, щоб в кінцевому рахунку зробити ці дії. (…) Один з варіантів – це можливість по суті продовжити існуючу угоду про транзит на багато років вперед, щоб Україна продовжувала отримувати прибуток від транзитних зборів», – наводить слова Блінкена ЗМІ.

«Якщо це не спрацює, то я думаю, що [можна] знайти способи компенсувати Україні фінансові втрати за транзитні збори, яких вона позбудеться. Це те, за що потрібно буде взятися європейцям», – сказав держсекретар США на слуханнях в комітеті Сенату із закордонних справ.

Глава американської дипломатії також згадав можливість модернізації енергетичної інфраструктури самої України. «Існує також і інший аспект, який дійсно важливий в цій ситуації, і про який часто забувають. Це те, що власний енергетичний потенціал України і потенціал енергоефективності в значній мірі залишається нереалізованим. І якщо Україна буде використовувати енергоресурси більш ефективно, ніж вона робить зараз, то багато важелі впливу, які Росія могла б придбати, були б в значній мірі послаблені», – сказав він.

Напередодні Блінкен заявив, що США готові «відшкодувати» Києву можливу втрату трансфертних платежів через запуск газопроводу «Північний потік – 2».

Поділитись