Сьогодні відбудеться черговий тур переговорів в Контактній групі по Донбасу

Сьогодні відбудеться черговий тур переговорів в Контактній групі по Донбасу

На тлі більш ніж 90 днів «тиші» немає ніякого руху до політичного врегулювання.

Без досягнення політичних домовленостей питання зриву режиму припинення вогню, лише питання часу. Київ озвучує все більше радикальних заяв суперечать Мінським угодами, що унеможливлює рух по реалізації угод підтриманих Радою Безпеки ООН.

На минулому засіданні Контактної групи Республіками був запропонований компромісний варіант узгодження сторонами і прийняття Радою «дорожньої карти» повертає українську сторону в формат Мінських угод. На засіданні два тижні тому домовленість щодо реалізації «дорожньої карти» досягнута не була через незгоду Києва з текстом доручення по її обговоренню. Протягом найближчих двох днів дискусія на цю тему може бути продовжена.

Серед найбільш важливих тем для обговорення залишаються питання узгодження координаційного механізму з підтримання режиму припинення вогню. На даний момент, Київ від нього відмовився. А так же, питання синхронного відкриття нових переходів в Щастя і Золотому, підготовка обміну утримуваними особами і ряд інших питань.

Переговори пройдуть у форматі відеоконференції. Сьогодні заплановані зустрічі в рамках 4-х робочих груп. Підведення підсумків повинно пройти завтра в рамках засідання Контактної групи.

Поділитись