Сенатори-республіканці заблокували законопроект про реформу виборчої системи США

Сенатори-республіканці заблокували законопроект про реформу виборчої системи США

Законопроект про реформу деяких положень американської виборчої системи не пройшов процедурне голосування в Сенаті Конгресу США через опозицію з боку республіканців.

Трансляцію засідання веде телеканал C-Span.

Головувала на засіданні віце-президент Камала Харріс. На голосування було винесено питання про початок дебатів щодо законопроекту, який отримав назву For The People Act. Для затвердження цієї ініціативи за неї повинні були висловитися не менше 60 сенаторів, однак в підсумку за перехід до дебатів в Сенаті, де місця між республіканцями і демократами розділені порівну, проголосували 50 сенаторів, решта 50 – проти. Як відзначають американські ЗМІ, такий результат не став несподіванкою, оскільки опозиційна партія вже давно піддавала законопроект різкій критиці.

Як пояснює Національне громадське радіо США, законопроект, крім іншого, передбачає розширення можливостей для реєстрації виборців, голосування поштою і дострокового голосування. Проект передбачає створення незалежних комісій в штатах для розподілу виборчих округів. У документі є положення, що стосуються етичних норм, безпеки виборів і більшої прозорості в питаннях фінансування передвиборних кампаній.

Президент США Джо Байден висловив розчарування підсумками голосування у верхній палаті Конгресу. “На жаль, позиція демократів щодо захисту нашої демократії натрапила на стіну твердого опору з боку республіканців. <…> Це блокування законопроекту <…> – ще одна атака на право голосу, яка, на жаль, не є безпрецедентною”, – йдеться в поширеному письмовій заяві глави держави.

Харріс зазначила, що демократи “продовжать боротися за зміцнення виборчих прав”. “Ми налаштуємо лідерів в штатах, які працюють над тим, щоб покласти край законодавчим нормам, спрямованим проти виборців, будемо працювати з керівництвом в Конгресі над просуванням федерального законодавства, яке зміцнить право голосу. <…> Наша адміністрація як і раніше сповнена рішучості працювати з Конгресом над прийняттям For The People Act”, – сказала віце-президент США.

Палата представників Конгресу схвалила свою версію законопроекту в березні. Як повідомляла раніше телекомпанія CNN, два роки тому нижня палата американського законодавчого органу вже приймала схожий законопроект, проте контрольований тоді республіканцями Сенат його не схвалив.

Поділитись