СБУ викрила генерал-майора, який працював на ФСБ РФ

СБУ викрила генерал-майора, який працював на ФСБ РФ

Контррозвідка Служби безпеки України провела резонансну спецоперацію із викриття високопоставленого агента ФСБ у вищих ешелонах влади. Про це йдеться на сторінці СБУ у Facebook.

Так, сьогодні було затримано генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва. СБУ зібрала достатню кількість доказів, які переконливо свідчать – Шайтанов є агентом Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Це підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи.

Слідство  володіє беззаперечними доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис дол США та паспорт громадянина РФ. У якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Окрім того, Валерій Шайтанов збирав та передавав російській стороні інформацію про:
– обставини проведення окремих таємних операцій в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників;
– міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони;
– співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБ України та ЦСО «А», українських розвідувальних органів;
– підбір, вивчення та вербування старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Тривають невідкладні слідчі дії. Проводяться обшуки.

Окремо слід наголосити, що використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших та вищих офіцерів Служби. У ході досудового розслідування буде визначено їх причетність до розголошення відомостей з обмеженим доступом.

Вирішується питання щодо оголошення Валерію Шайтанову про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст.111 («Державна зрада») і ст. 258 («Терористичний акт») Кримінального кодексу України та обрання запобіжного заходу.

Процесуальне керівництво по вказаному кримінальному провадженню здійснюється Офісом Генерального прокурора України.

Поділитись