Саудівська Аравія не має наміру виконувати умову Путіна щодо скорочення видобутку нафти

Саудівська Аравія не має наміру виконувати умову Путіна щодо скорочення видобутку нафти

Саудівська Аравія готова скоротити видобуток на 4 млн барелів на добу, не тільки від рівня квітня, а не першого кварталу 2020 року.

Про це пише Reuters з посиланням на джерело, який знайомий з позицією Ер-Ріяда.

«Саудівська Аравія згодна на скорочення видобутку в обсязі до 4 мільйонів барелів на добу, але тільки від свого рекордного рівня виробництва в 12,3 мільйона барелів на добу, досягнутого в квітні», – зазначає агентство.

Нагадаємо, сьогодні країни ОПЕК + повинні обговорити нову угоду про скорочення видобутку з можливою участю інших держав. Термін дії колишнього договору закінчився 1 квітня. Після того, як стало відомо, що угоду не продовжать, ціна на нафту впала.

Президент Росії Володимир Путін раніше заявив, що скоротити видобуток нафти в світі потрібно на 10 млн барелів на добу від рівня першого кварталу. У першому кварталі видобуток нафти в Росії склала близько 11,3 млн барелів на добу, а у Саудівській Аравії – 9,8 млн барелів.

«Думаю, що мова може йти про скорочення в обсязі десь 10 мільйонів барелів на добу, трохи менше, може, трохи більше. Для цього ми сьогодні з вами зібралися, щоб обговорити ці питання. Звичайно, це все повинно відбуватися по-партнерськи. І вважаю, що коли говорю про партнерському взаємодії, то все, в тому числі і наші партнери, розуміють, що мова може йти про скорочення від того рівня видобутку, який склався до початку кризи, тобто мова йде про рівень видобутку першого кварталу поточного року», – сказав глава держави на нараді 3 квітня, присвяченому ситуації на глобальних енергетичних ринках.

Поділитись