Розвідку США викрили в скупці баз даних про американців

Розвідку США викрили в скупці баз даних про американців

Розвідувальне управління Пентагону вже кілька років купує доступні на ринку бази даних з інформацією про місцезнаходження і переміщеннях американців та іноземців без отримання на це ордера суду.

Про це пише видання New York Times з посиланням на документи, надані у відповідь на запит сенатора Рона Уадена. Як випливає з документів, співробітники управління в рамках п’яти розслідувань в останні два з половиною роки відстежили пересування американців за допомогою купленої бази даних, куди інформація надходить з додатків на смартфонах.

За даними видання, це розкриває лазівку в американському законі: хоча влада зобов’язана запитувати ордер, щоб змусити телефонні компанії передати дані про місце розташування своїх клієнтів, уряд замість цього може купити аналогічні дані у посередників без суду.

Раніше ЗМІ вже повідомляли, що влада США іноді використовують такі дані в правоохоронних цілях “на території країни”, наприклад, в імміграційних розслідуваннях.

“Також відомо, що іноді військові використовують дані про місцезнаходження в розвідувальних цілях”, – пише газета.

Видання зазначає, що управління, “мабуть, в основному купує і використовує дані про місцезнаходження при веденні розслідувань про іноземців за кордоном”, щоб виявити загрози американським військам, розміщеним по всьому світу.
Брокери даних, у яких розвідка закуповує бази, “не поділяють американців та іноземних користувачів” – відфільтровує інформацію і виділяє в окрему базу знаходяться на території США вже саме управління, відзначає видання. Потім для отримання дозволу на доступ до бази даних з інформацією про американців аналітики повинні запитувати спеціальний дозвіл, за останні два з половиною роки такий дозвіл видавалося п’ять разів, пише New York Times.

Сенатор Уайден намір внести закон, щоб забезпечити захист даних про місцезнаходження американців. Він назвав таку практику посяганням на конституційні права на недоторканність приватного життя. Видання не уточнює, інформацію про громадян яких країн за межами США отримує таким чином управління.

Поділитись