Розробник “Новачка” розповів про створення отруйної речовини

Розробник “Новачка” розповів про створення отруйної речовини

Створення системи “Новачок” в СРСР стало відповіддю на прийняття США в 1970-х роках на озброєння бінарної зброї, розповів в інтерв’ю ЗМІ розробник бойової отруйної речовини Леонід Рінк.


“Роботи почалися в 1970-і роки. До цього в СРСР вважали, що бінарним зброєю, де кожен з компонентів окремо не небезпечний, займатися не треба. Адже для зберігання небезпечних моноречовин у нас досить арсеналів, рознесених по великій території країни. Але в наприкінці 1970-х років США прийняли на озброєння першу бінарну систему. Тоді в політбюро вирішили зайнятися цією тематикою. Вибір припав на мене”, – розповів Рінк.

За його словами, спочатку група розробників була невеликою, всі відомості про систему “Новачок” були лише у семи осіб, які були присутні на її випробуваннях на військовому полігоні і на захист докторського ступеня з розробки цієї системи.
“Через пару років ми вже з готовою системою, яка отримала назву “Новачок”, вийшли на випробування на полігоні”, – повідомив він.

Перед розробниками було поставлено завдання з багатьма умовами до підсумкової бойової системі. “Адже суміш речовин при об’єднанні не повинна була спалахнути, вибухнути, замерзнути, але бути ефективною, а після використання, бажано, якомога швидше зникнути”, – зазначив Рінк.

Поділитись