Розкрито плани удару США по ядерних об’єктах Ірану

Розкрито плани удару США по ядерних об’єктах Ірану

CША розглядали можливість превентивного удару по ядерних об’єктах в Ірані, щоб не допустити появи у Ісламської Республіки ядерної зброї.

Про це розповів держсекретар Сполучених Штатів Майк Помпео. “Це важливе питання, над яким ми багато думали”, – відповів політик на відповідне питання в ефірі Hugh Hewitt Radio Show. Він нагадав про заяву американського президента Дональда Трампа, який 8 січня пообіцяв, що не дозволить Ірану отримати ядерну зброю, поки він залишається при владі.

Іранський президент Хасан Рухані у відповідь запевнив міжнародну громадськість в тому, що його країна не прагне до такої мети, а всі заяви про це – не більше ніж нісенітниця. Помпео в радіоефірі підкреслив, що США зроблять все, щоб ця заява залишалася реальністю.

Трамп виступив із заявою після того, як в ніч на 8 січня іранський Корпус вартових ісламської революції завдав ракетного удару по військових об’єктах США в Іраку. Атака стала відповіддю на загибель в Багдаді командувача спецпідрозділом «Аль-Кудс» генерала Касема Сулеймані в результаті американського авіаудару.

Операція отримала назву «Мученик Сулеймані». По об’єктах були випущені 15 ракет класу «земля – ​​земля». Іран повідомляв про загибель 80 американців, в США ж вказали, що жертв немає.

5 січня Іран повідомив про відмову від домовленостей з ядерної угоді після вбивства Сулеймані.

Поділитись