Росія звинуватила Європу  і НАТО у створенні речовин з групи “Новачок”

Росія звинуватила Європу  і НАТО у створенні речовин з групи “Новачок”

МЗС Росії звинуватило західні країни і спеціалізовані структури НАТО в причетності до створення хімречовин з групи «Новачок».

Про це йдеться в офіційному коментарі відомства з приводу ситуації навколо стану здоров’я Олексія Навального.

У міністерстві відзначили, що останнім часом фіксується безліч ворожих заяв по відношенню до Росії на тлі стався з Навальним. У тому числі в відомстві згадали спільну заяву глав МЗС Німеччини та Франції Хайко Маасу і Жан-Ів Ле Дріана.

«Протягом кількох років над вхідними в цю велику групу хімречовин сполуками працювали фахівці багатьох західних країн і спеціалізованих структур НАТО. А в США, наприклад, розробникам технологій їх бойового застосування офіційно видано понад півтори сотні патентів», – зазначено в заяві.

Раніше британські дипломати повідомили, що влада Німеччини та Великобританії домовилися працювати разом у справі Олексія Навального, щоб привести Росію до відповідальності за те, що сталося. У заяві британської сторони повідомляється, що глава британського МЗС Домінік Рааб прийшов до угоди зі своїм німецьким колегою Хайко Маасом. Вони зійшлися на тому, що будь-яке використання отруйної речовини групи «Новачок» – порушення Конвенції про заборону хімічної зброї, і тому є питанням міжнародного характеру.

Олексію Навальному стало погано 20 серпня у час перельоту з Томська в Москву. Він був госпіталізований в лікарню Омська, 22 серпня політика транспортували до Німеччини. 2 вересня канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що дані досліджень військових токсикологів не викликають сумнівів, що опозиціонера отруїли отрутою групи «Новачок».

Поділитись