Росія ввела санкції проти німецьких силовиків

Росія ввела санкції проти німецьких силовиків

Російська влада ввела санкції проти начальників силових структур Німеччини.

Так МЗС РФ дзеркально відповів на європейські обмеження, які були введені в жовтні цього року за кібератаку на бундестаг ФРН в 2015 році. Генпрокуратура Німеччини вважає, що до неї причетні росіяни, службовці в ГРУ. У Москві ці звинувачення відкидають.

Російська влада прийняла ряд обмежень у відповідь на введені восени цього року санкції Німеччини через кібератаки на бундестаг, які мали місце п’ять років тому.

«Згідно з дипломатичним принципом взаємності, новими фігурантами російського стоп-листа обрано керівні співробітники німецьких силових і розвідувальних структур, що входять в систему міністерства оборони ФРН», – відзначили в МЗС Росії.

У зовнішньополітичному відомстві заявили, що таке рішення прийнято у відповідь на дії Берліна. Дипломати нагадали, як влада ФРН довго розкручували в ЗМІ сюжет про «російські сліди» в справі про злом комп’ютерних мереж бундестагу в 2015 році. На думку Москви, робилося це для того, щоб був привід для введення нових односторонніх санкцій ЄС проти Росії.
У російському відомстві попередили, що, якщо європейська влада продовжать конфронтаційну політику, то російська сторона зможе зробити у відповідь і інші кроки.

Дипломати нагадали, як Москва неодноразово пропонувала співпрацю в розслідуванні цієї справи. Так, Росія зверталася до Німеччини з пропозицією провести двосторонні консультації експертів на основі даних про участь в нападі росіян, які нібито є у ФРН. Однак німецька сторона проігнорувала ці пропозиції.

«Такий підхід свідчить про те, що в Берліні насправді ніколи не були зацікавлені в реальному розслідуванні так званої справи про російських хакерів і вся ситуація спочатку конструировалась як чергова провокація проти нашої країни», – підкреслили в МЗС РФ.

В кінці травня МЗС ФРН викликав російського посла Сергія Нечаєва. Російського представника в Німеччині поінформували, що генпрокуратура країни вважає, що росіянин Дмитро Бадін причетний до атаки на бундестаг, яка сталася в 2015 році. Німецькі дипломати повідомили Нечаєва, що чоловік був оголошений у розшук.

Поділитись