Росія відповіла на заяви США про лівійську валюту

Росія відповіла на заяви США про лівійську валюту


Інформація Держдепартаменту США про перехоплення владою Мальти партії фальшивих лівійських динарів, виготовлених російським підприємством, не відповідає дійсності.

Про це заявили в російському МЗС, зазначивши, що контракт на друк лівійських динарів був підписаний в 2015 році між Гознаком і главою Центрального банку Лівії. При цьому в зовнішньополітичному відомстві нагадали, що африканська країна живе в умовах двовладдя і там діють два ЦБ.

МЗС Росії відреагувало на заяву США про те, що влада Мальти конфіскували партію нібито фальшивих лівійських динарів, виготовлених російським Гознаком. У Російському відомстві повідомили, що висловлювання Вашингтона не відповідають дійсності.

Раніше на сайті Держдепартаменту США з’явилася заява про те, що влада Мальти перехопила партію нібито «контрафактних» лівійських динарів. При цьому загальна сума банкнот в перерахунку на американську валюту склала $ 1,1 млрд. У заяві говориться, що замовлення на друк грошей нібито надійшов від «нелегальної паралельної організації», а не лівійського Центробанку в Тріполі, при цьому гроші надрукував Гознак.

У Держдепі стверджують, що «приплив контрафактної лівійської валюти, надрукованій в Росії, останнім часом посилив економічні проблеми Лівії».

Коментуючи подібні заяви американської сторони, в МЗС РФ відзначили, що контракт на друк лівійських динарів був підписаний в 2015 році. Після цього лівійською стороною була внесена необхідна передоплата.

«У рамках виконання своїх контрактних зобов’язань російська організація направила на адресу ЦБ в місті Тобрук вантаж з надрукованими лівійськими банкнотами. При цьому виходимо з того, що зазначені грошові кошти необхідні для підтримки стабільного функціонування всієї лівійської економіки», – пояснили у відомстві.

Російське зовнішньополітичне відомство також нагадало, що в умовах фактичного двовладдя в Лівії на даний момент діють два Центральних банки.

Поділитись