Росія “узаконила” питання приналежності Курильських островів

Росія “узаконила” питання приналежності Курильських островів

Одна з нових поправок до Конституції Росії забороняє будь-яку передачу територій країни кому б то не було.

Багато хто відразу справедливо порахували, що в першу чергу вона відноситься до історії з японцями, які “випрошують” південнокурильські острови Кунашир, Ітуруп, Шикотан і групу острівців Хабомаї. В Японії це викликало скандал – ситуація загострилася.

На Кунаширі в Південно-Курильську відразу ж після референдуму з’явився бетонний пам’ятний знак, на якому викарбувані рядки з 67-ї статті Конституції Росії. А5 серпня поруч із новозбудованим аварійно-рятувальним центром МНС (такий же скоро з’явиться і на Ітурупі) відкрили пам’ятну дошку, на якій викарбовано вислів імператора Миколи I: «Де російський прапор раз піднято – там він спущений бути не може». До речі, ці ж рядки є в наявності і на російських військових базах в Сирії. В Японії, м’яко кажучи, сильно засмутилися через те, що тепер Росія навіть не обговорюватиме територіальні питання.

Поки політики та японська преса не обговорюють можливість повернення територій військовим шляхом. Японська військова доктрина розрахована на оборону своєї території насамперед від Росії і Китаю, бажано за допомогою США. В останні роки Токіо дуже турбує можливий локальний конфлікт з КНР навколо островів Сенкаку (Дяоюйдао). Зараз їх контролюють японці – ці безлюдні камені цінні шельфом, на якому знайшли газ, і рибними угіддями. Але теоретично можна допустити, що в якийсь момент у чергового керівництва в Токіо відмовлять мізки і вони вирішать посмикати російського ведмедя за вуха в районі Курил.

Поділитись