Росія і Україна шукають компроміс з обміну утримуваними особами

Росія і Україна шукають компроміс з обміну утримуваними особами

Екс-президент України і екс-депутат Верховної Ради розійшлися в оцінці тривалого обміну утримуваними особами.

В ефірі НСН вони посперечалися, хто ж в цьому винен. Росія і Україна можуть використовувати нову схему роботи з кримінальними справами при обміні утримуваних осіб. Зараз процес застопорився, тому що сторони не змогли домовитися про юридичні підстави звільнення і передачі один одному ув’язнених.

Як пише “Комерсант”, за новим планом, якщо засуджені повернуться на батьківщину після президентських указів про їх помилування, то підслідних відправлять в рідні країни з нотаріально завіреними копіями їх кримінальних справ, а за злочини засудять заочно.

Так чи інакше, обмін відбудеться, і це може стати першим серйозним кроком до початку процесу нормалізації українсько-російських відносин. Таку оцінку в ефірі НСН дав перший президент України Леонід Кравчук. Він підкреслив, що коли мова йде про світ, поступки повинні бути взаємними: “Якщо одна сторона робить поступки, а інша вважає себе абсолютно правою, домовитися неможливо. Я бачу настрій нашого президента, думаю, почнеться обмін полоненими, політичними ув’язненими, далі буде вирішене питання з виборами на сході України. Потім виведення іноземних військ, які б вони там не були – добровольці, волонтери, це не має значення. Іноземець, зі зброєю в руках прийшов на українську землю, значить повинен її покинути заради миру. Регулярні війська, нерегулярні – не важливо. Чужі озброєні люди повинні піти з України. Коли це станеться, все інше буде дуже легко вирішуватися. Хоча, звичайно, потрібні будуть колосальні зусилля по відновленню Донбасу, тому що він зруйнований дощенту”.

Нині узгоджений обмін ув’язненими в форматі «35 на 35». Серед росіян, які повинні повернутися на батьківщину, можуть виявитися Максим Одинцов і молодший сержант Олександр Баранов, а також Євген Мефедов, що звинувачувався у справі про заворушення в Одесі 2 травня 2014 року, а після – в сепаратизмі.

Фото ТАСС.

Поділитись