Росію звинуватили в придушенні протестів у Білорусі

Росію звинуватили в придушенні протестів у Білорусі

Білоруська письменниця і лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич звинуватила російських силовиків у придушенні протестів в республіці.

Про це вона заявила в інтерв’ю «Радіо Свобода». Письменниця впевнена, що білоруський ОМОН не міг би діяти так жорстко, тому що «білоруси – мирні люди і не хочуть нікого бити і вбивати».

«Мені важко повірити, що це білоруський ОМОН. Мені здається, що білоруські хлопці не могли так бити своїх мам і сестер. Це якось нереально», – заявила вона.

Алексієвич сказала, що доказів участі російських силовиків у придушенні протестів у неї немає, проте вона впевнена в їх наявності.

11 серпня опозиційний Telegram-канал NEXTA Live опублікував повідомлення про те, що російський спецназ витягує за волосся з машин, що підтримують протестувальників гудками, молодих дівчат.

«Ви готові це терпіти?!» – говорилося в ньому. Підтвердження даної інформації не надходило.

Протести в Білорусі тривають з 9 серпня. Громадяни виступають проти офіційних результатів президентських виборів, згідно з якими чинний президент Олександр Лукашенко набрав більше 80 відсотків голосів. Влада розганяють протестувальників за допомогою гумових куль, кийків, водометів, сльозогінного газу, світлошумових гранат. Проти силовиків застосовуються фаєри, бруківка, коктейлі Молотова. Лукашенко вважає, що опозиція планує влаштувати революцію.

Поділитись