Російським спортсменам видали інструкцію як відповідати на питання про Крим і Донбас

Російським спортсменам видали інструкцію як відповідати на питання про Крим і Донбас

Російським спортсменам, котрі збираються на Олімпіаду в Токіо, видали інструкцію про те, як вести себе в Японії, і як відповідати на запитання преси.

Методичку розіслав учасникам ігор Олімпійський комітет Росії.

Так, спортсменів попередили про ризики провокацій і запропонували готові відповіді на питання про Крим, Донбасі, BLM, харассмент і допінг.

Отже, на будь-які питання про політику відповідати пропонується стандартним «No comments, please» – тобто, без коментарів, будь ласка.

Про рух за права чорношкірих BLM пропонується пояснити, що ставлення до руху – особиста справа кожного, але «Олімпіада в жодному разі не повинна ставати майданчиком для будь-яких акцій і жестів».

Питання Криму і Донбасу пропонується взагалі не обговорювати, оскільки «спорт повинен залишатися поза політикою».

На питання про допінгових скандалах пропонується така відповідь: «Спортсмену нічого про це сказати, тому що він в них не приймав участі; санкції повинен коментувати той, хто їх вводив».

Що стосується питань про харассменту і сексуальних домаганнях в спортивному світі відповідати за інструкцією потрібно так: «Я з цим ніколи не стикався в кар’єрі, але знаю, що така проблема існує в багатьох країнах». Спортсмену пропонують сказати, що спортивний світ впорається з цією проблемою».

На будь-які питання про заборону виступати під прапором Росії спортсменам пропонується відповідати, що вони все одно представляють батьківщину, це велика честь і «хотілося б чути гімн Росії», тому що «це завжди дуже емоційний момент». У Токіо замість російського гімну буде грати Перший концерт Чайковського для фортепіано з оркестром.

Олімпіада відкривається трохи більше, ніж через тиждень, 23 липня. Нагадаємо, вона повинна була відбутися в 2020 році, але як і футбольний єврочемпіонат була перенесена на 2021 рік. Ігри пройдуть без глядачів, а російська олімпійська збірна знову виступить без національних прапорів у формі нейтрального дизайну.

Поділитись