Росія вимає Грузію видати хакера Ярослава Сумбаєва

Росія вимає Грузію видати хакера Ярослава Сумбаєва

Генеральна прокуратура Росії направила офіційний запит про екстрадицію затриманого в Тбілісі Ярослава Сумбаєва, повідомляє BBC. У Росії його звинувачують в шахрайстві: за версією слідства, в 2013-14 роках хакери викрадали кошти туроператорів, оформлюючи фіктивні залізничні квитки.

Розслідування цієї справи вела підполковник Євгенія Шишкіна, яку вбили 10 жовтня в Підмосков’ї.

Грузинські поліцейські затримали Сумбаева 5 листопада 2018 року в результаті спецоперації. Його звинуватили в незаконному придбанні вогнепальної зброї й використанні підробного паспорта та помістили в слідчий ізолятор на околиці Тбілісі, відомий як Глданська в’язниця.

До квітня, прогнозує одне з джерел, Сумбаєв буде екстрадований до Росії. У запиті вказані статті з кримінальної справи Сумбаева: 210 КК РФ (створення злочинного співтовариства), і 158 КК РФ (крадіжка, вчинена групою осіб).
За словами джерела, Сумбаєва планують також допитати у справі про вбивство слідчої Шишкіної. Як розповідав колишній адвокат Сумбаева Зураб Тодуа, його підзахисний частково визнав звинувачення в кіберзлочині, проте категорично заперечив причетність до вбивства слідчої.

Всього у “квитковій справі” фігурує 29 осіб. Провадження стосується близько 60 епізодів шахрайства щодо 31 компанії. Уродженця Астрахані Ярослава Сумбаєва слідчі вважають “центром” цієї операції. Також він перебував у всеросійському і міжнародному розшуку у справі про скіммінг – розкрадання з чужих банківських карт з використанням фальшивих зчитувальних пристроїв для банкоматів.

Старший слідчий з особливо важливих справ управління МВС на транспорті у Центральному федеральному округу Євгена Шишкіна була убита вранці 10 жовтня біля свого будинку в селищі Архангельське Красногорського району Підмосков’я. Невідомий чоловік вистрілив в неї двічі, коли вона йшла до парковки. Шишкіна померла від поранення в шию.

Як повідомляв Слідчий комітет, в останні місяці вона отримувала погрози і кілька разів повідомляла про них керівництву в рапортах, проте від запропонованого державного захисту відмовлялася.

Олександр Карабанов, чиє адвокатське бюро представляє інтереси родичів Шишкіної, вважає, що загрози могли йти від Ярослава Сумбаєва. Про це ж говорять два джерела, знайомі з деталями розслідування. Втім, син Шишкіної Ярослав розповів, що повідомлення і вимоги “припинити слідство” і “звільнити спільників” могли виходити від іншого фігуранта “квиткової справи” Максима Матюшева.

Генеральна прокуратура РФ не змогла оперативно прокоментувати запит про екстрадицію Сумбаєва.

Поділитись