Росії в морі загрожує небезпечна новинка США – підводні роботи-зонди

Росії в морі загрожує небезпечна новинка США – підводні роботи-зонди

Американські інженери активно випробовують підводних роботів, які здатні зондувати об’єкти на поверхні води, при цьому залишаючись непомітними, повідомляє газета «Взгляд».

Експерти вважають, що апарати можуть бути використані ВМС США в боротьбі за Північний морський шлях.
Вперше інформація про автономні об’єкти просочилася в пресу після проведення навчань ICEX в 2016 році. Відзначається, що група вчених Массачусетського технологічного інституту активно застосовували підводного робота – MACRURA-21 в підлідних умовах. Він повинен був скласти ультразвукову карту крижаної кірки, зондуючи її знизу за допомогою гідролокатора, і передати інформацію за допомогою звукопідводного зв’язку на підводний човен. Декількома місяцями пізніше ЗМІ стало відомо, що в ході ICEX 2016 вчені також зібрали масив даних про звукопровідність різних шарів води під льодом, що згодом допоможе зробити робота невидимими для інших підводних апаратів.

Експерти стверджують, що на використання підводних роботів у військових цілях в майбутньому в першу чергу говорить діаметр дрона – 53,3 сантиметра, що відповідає стандартному калібру торпедного апарату на сучасних підводних човнах.

“Підводний дрон створений для випуску його через торпедний апарат підводного човна, що знімає будь-які питання по тому, чи є у нього військове значення”, – йдеться в статті.

За даними видання, в даний час дослідження можливостей підводних роботів в США тривають, при цьому кількість апаратів, що беруть участь в маневрах збільшується. Зокрема вже анонсовано створення цілої системи з напівавтономних дронів, які будуть базуватися на великому носії, які доставляють на місце підводним човном.

При цьому відомо, що в 2017 році була створена ескадра підводних апаратів, яка відпрацьовує тактику і застосування в бойовій ситуації. Аналітики дійшли висновку, що вищевикладена інформація свідчить про те, що США таким чином намагається реалізувати військову перевагу. При цьому, з огляду на боротьбу за Північний морський шлях не виключено, що нововведення буде використано проти Росії.

Поділитись