Німецькі ЗМІ розкрили план НАТО по “залякуванню” Росії

Німецькі ЗМІ розкрили план НАТО по “залякуванню” Росії

Після офіційного припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності НАТО робить ставку на залякування Росії і політичний діалог.

Про це пише німецька газета Frankfurter Allgemeine. Автор статті Міхаель Штабенов вважає, що з офіційним закінченням дії ДРСМД 2 серпня «почалося нове літочислення». Генсек НАТО Йенс Столтенберг запевняє, що альянс не хоче нової гонки озброєнь, і обіцяє широкий спектр військових, політичних і дипломатичних реакцій на припинення дії Договору. Серед них називаються військові навчання, посилене спостереження, використання даних спецслужб, а також радарів систем ПРО, збільшення неядерної могутність збройних сил і інші ініціативи з роззброєння.

Північноатлантичний альянс, серед іншого, вирішив розмістити ракети систем ППО в Польщі та Румунії, в чому Москва вбачає порушення договору 1987 року.

«НАТО, яке і в майбутньому збирається робити ставку на комбінацію військового залякування Москви і політичного діалогу, побоюється можливості регіональних воєн за ініціативою російської сторони і ймовірної перемоги Росії», – пише автор публікації.

Західні експерти з безпеки, думку яких наводить Frankfurter Allgemeine, вважають, що НАТО має «захиститися на випадок регіональних воєн Росії в Прибалтиці або на Чорному морі». За їх словами, альянс не повинен упускати випадку належним чином підготувати власні ядерні арсенали. Разом з тим вони наполягають на тому, що альянс повинен реагувати на політику Москви, в першу чергу, поліпшенням здатності до неядерної оборони балтійських країн і Польщі, «тому що російська зброя середньої дальності може бути використана тільки в рамках сценарію регіональної війни».

«Навіть якщо чергове розміщення американських ядерних ракет середньої дальності в Європі зараз виключено, це ні в якому разі не означає, що альянс виявився безпорадним у владі російської переваги», – пише газета.

Пентагон вбачає важливий елемент підтримки переконливого залякування проти нападів на регіони альянсу. За версією американської сторони, це повинно «підняти ядерний поріг і посприяти тому, щоб потенційний супротивник не вбачав ніяких переваг в обмеженні ядерної ескалації, що робить менш ймовірним застосування ядерної зброї», – робить висновок видання.

Поділитись