Росії перестало вистачати вугілля

Росії перестало вистачати вугілля

Через різке зростання цін на енергетичне вугілля на світових ринках російським споживачам на початку літа перестало вистачати його.

Крім того, вартість закупівель виявляється занадто високою, так що її вже не перекласти в тарифи на електроенергію. Про це з посиланням на дані цінового агентства Argus пише «Коммерсант».

У травні ціни на російське вугілля в Азії перевищили 100 доларів за тонну, в останній раз таке спостерігалося в 2018 році. В Європі котирування трохи відстають – 95 доларів. В результаті прибутковість експорту для російських виробників зросла більш ніж в два рази, а на азіатському ринку – в три. Тому майже вся додатковий видобуток вивозиться за кордон.

Кузбаська паливна компанія хоче наростити видобуток більш ніж на третину, до 12,75 мільйона тонн. У першому кварталі видобуток став вище на 5 відсотків, а експорт – на 11 відсотків, 29,1 і 13,9 мільйона тонн відповідно.

В результаті якщо в червні 2020 року в тендері ТГК-1 для Апатитської ТЕЦ брали участь 14 виробників, то в цьому році поставки цікаві тільки одному з них. Решта споживачів говорять про схожою тенденції.

У «РусГидро», що управляє вугільними ТЕС на Далекому Сході, повідомили, що їм стає все складніше закуповувати паливо. Ціни на нього наближаються до світових, а ось тарифи на електроенергію підняти таким же чином компанія не може. Окремі труднощі виникають і з самими поставками з-за збільшення експортного потоку.

Експерти очікують нормалізації на ринку не раніше четвертого кварталу 2021 року. Однак ситуація нагадує ту, що склалася на ринку чорних металів. Галузь привернула пильну увагу уряду і породила дискусії про вилучення надприбутків і адміністративному обмеження цін для російських покупців.

Інтерес до російського вугілля почав рости ще в минулому році. Його поставки через морські порти виросли на 7 відсотків, а для найбільших терміналів зростання склало близько 10 відсотків.

Поділитись