Радбез ООН не зміг узгодити спільну заяву щодо Сирії через заперечення Росії

Радбез ООН не зміг узгодити спільну заяву щодо Сирії через заперечення Росії

Раді Безпеки (РБ) ООН не вдалося узгодити спільну заяву щодо ситуації в Сирії, незважаючи на заклик спеціального посланника генсека всесвітньої організації по цій країні Гейра Педерсена.

Про це в середу, 10 лютого, повідомляє DW з посиланням на агентство AFP.

Проект заяви, внесений на розгляд РБ Великобританією, був спрямований на підтвердження резолюції 2254, прийнятої в 2015 році і що стосується “стійкого врегулювання нинішньої кризи в Сирії”. У документі, зокрема, говорилося про необхідність вироблення проекту нової Конституції, а також про проведення “вільних і справедливих виборів” під наглядом ООН.

Гейр Педерсен раніше звертався до Радбезу із закликом подолати “нинішні розбіжності”, щоб повернути зайшов в глухий кут мирний процес в Сирії в нормальне русло.

Без “конструктивної міжнародної дипломатії” на цьому напрямку навряд чи можливі зрушення, заявив він 9 лютого в Женеві.

За даними AFP, яке посилається на дипломатів, досягти домовленостей за спільною заявою не вдалося, зокрема, через заперечення Росії.

Тим часом постійний представник РФ при ООН Дмитро Полянський, коментуючи позицію Педерсена, заявив: “Виходимо з того, що порядок і модальності роботи в конституційному комітеті повинні визначатися самими сирійцями”.

З березня 2011 року, коли в Сирії почалася громадянська війна, в країні загинули понад 387 000 чоловік.

Поділитись