Рада повернула в Кримінальний кодекс статтю про незаконне збагачення

Рада повернула в Кримінальний кодекс статтю про незаконне збагачення

Верховна Рада у другому читанні прийняла рішення про повернення в ККУ статті про покарання за незаконне збагачення.

Про це повідомляє «Українська правда». Законопроект №1031 був підтриманий 259 нардепами.

Представляючи законопроект, глава антикорупційного комітету Анастасія Красносельська, зазначила, що будь-якій людині зрозуміло, що в разі, якщо суддя чи прокурор, живучи на скромну зарплату, живе на шикарній віллі і вона зареєстрована на маму чиновника, то мова, швидше за все, йде про корупцію.

“Що пропонує цей законопроект до другого читання? Відповідальність за незаконне збагачення пропонується встановити в разі, якщо придбані чиновником активи більш ніж на 6,5 млн грн. перевищують його законні доходи”, – сказала вона.

Разом з тим, за її словами, документ містить механізм цивільної конфіскації майна, “якщо сумнівні доходи чиновника стоять більше, ніж його законні доходи, починаючи з 1 млн грн.”.

“Ці два механізми будуть працювати разом і відповідно за найбільші крадіжки кримінальна відповідальність, менше – громадянська конфіскація. Механізм цивільної конфіскації передбачає рішення суду. Передбачає, що прокуратура повинна збирати докази, йти в суд, і тільки в тому випадку, якщо суд погоджується з представленими доказами, настає громадянська конфіскація”, – сказала Красносельська.

Поділитись