Путін скликає екстрений саміт Радбезу ООН

Путін скликає екстрений саміт Радбезу ООН

Президент Росії Володимир Путін запропонував найближчим часом провести онлайн-зустріч лідерів країн – членів Радбезу ООН за участю Німеччини та Ірану, повідомляється на сайті Кремля.


Тема зустрічі – зростання напруженості навколо іранської ядерної програми.

«Мета – намітити кроки, що дозволяють уникнути конфронтації, загострення ситуації в Раді Безпеки ООН. Важливо надати колективну підтримку подальшому безперебійного здійснення резолюції РБ ООН 2231, яка створила міжнародно-правову основу для реалізації СВПД (Спільний всеосяжний план дій)», – йдеться в повідомленні.

Президент зазначив, що Росія зберігає прихильність Спільному всеосяжного плану дій по врегулюванню навколо іранської ядерної програми (СВПД) від 2015 року, і нагадав, що представлена ​​Москвою в 2019 році оновлена ​​Концепція безпеки в зоні Перської затоки містить конкретні шляхи для вирішення проблем в регіоні.

Російський лідер також запропонував домовитися про параметри спільної роботи щодо забезпечення безпеки в зоні Перської затоки.

«Питання термінове», – підкреслив Володимир Путін.

Угода, яка отримала назву Спільний всеосяжний план дій (СВПД), було підписано в 2015 році Іраном і «Групою шести» (Росією, Великобританією, Китаєм, США, Францією і Німеччиною). Іран зобов’язався обмежити свою ядерну програму в обмін на скасування міжнародних санкцій, раніше введених проти нього. У 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід країни з іранської ядерної угоди. На початку 2020 роки після вбивства американцями в Багдаді іранського генерала Касема Сулеймані Тегеран заявив, що також не має наміру більше дотримуватися СВПД.

Поділитись