Путін і Лукашенко обговорили кандидатуру держсекретаря Союзної держави

Путін і Лукашенко обговорили кандидатуру держсекретаря Союзної держави

Президент РФ Володимир Путін і президент Білорусі Олександр Лукашенко обговорювали кандидатуру нового держсекретаря Союзної держави, повідомив прес-секретар російського лідера Дмитро Пєсков, не ставши при цьому уточнювати його конкретну особистість.


Раніше держсекретар Союзної держави Росії і Білорусі Григорій Рапота повідомив, що покине свій пост, швидше за все, протягом майбутнього тижня.

“Дійсно, президенти Путін і Лукашенко обговорювали кандидатуру відповідну. Я не буду говорити, яку. Поки в планах вищої держради, поки в доступних для огляду планах поки що не призначено. Буде своєчасно оголошено про прийняте рішення”, – відповів Пєсков на запитання ЗМІ, визначилися чи лідери двох країн з тим, хто буде новою кандидатурою на посаду.

Раніше Рапота заявляв, що кандидатури на пост державного секретаря Союзної держави Росії і Білорусії опрацьовуються, вони будуть озвучені “в потрібний момент”. Згідно з угодою 1999 року про створення Союзної держави Росія і Білорусія, держсекретар призначається і звільняється з посади Вищою Державною Радою, в який входять глави держав, глави урядів, керівники палат парламентів держав-учасниць. Призначення і звільнення з посади відбуваються за поданням голови Ради міністрів.

За даними різних джерел, держсекретарем після Рапоти може стати нинішній посол РФ в Білорусії Дмитро Мезенцев. Офіційного підтвердження цієї інформації немає, але 15 березня міжнародний комітет Ради Федерації, як очікується, розгляне кандидатуру нового глави російського посольства в республіці. Як повідомило джерело в верхній палаті парламенту, мова йде про главу російської дипмісії в Латвії Євгенія Лук’янова.

Поділитись