Проти Порошенка порушили кримінальну справу про держзраду і зловживання владою

Проти Порошенка порушили кримінальну справу про держзраду і зловживання владою

В Україні проти екс-президента Петра Порошенка порушили кримінальну справу про держзраду і зловживання владою.

Як пише «Українська правда», приводом для справи стала публікація аудіозаписів з голосами, схожими на голоси Порошенка і колишнього віце-президента США Джо Байдена.

За даними джерел видання в офісі генпрокурора України, розслідування розпочато за частиною 1 статті 111 (державна зрада) і частина 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Аудіозаписи раніше оприлюднив депутат Верховної Ради Андрій Деркач. Учасники розмов обговорювали відставку колишнього генерального прокурора Віктора Шокіна. Бесіди, в яких відставка Шокіна пов’язувалася з виділенням владою США Україні кредитних гарантій на мільярд доларів, велися в 2015-2016 роках.

«Якщо у вас буде новий уряд і новий генпрокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов’язань на один мільярд доларів», – заявив на записі голос «Байдена».

«Надзвичайно сильна мотивація», – відповів «Порошенко».

Також людина з голосом, схожим на голос екс-президента України розповів, що підняв тарифи на ЖКГ для українців навіть сильніше, ніж від нього вимагав Міжнародний валютний фонд.

«Ми проголосували за 100 відсотків [підвищення]  тарифів, незважаючи на те, що МВФ очікував тільки на 75 відсотків», – заявив він.

«Я особисто заблокував відставку уряду Яценюка, тому що я вам це обіцяв», – заявив він на іншому записі.

Також людина з голосом Порошенка робила людині з голосом Байдена безліч компліментів.

«Для мене велике задоволення кожен раз чути ваш голос. <…> Я завжди себе добре почуваю, коли розмовляю з вами, пане віце-президент, мій любий друже», – говорив він на різних записах.

У травні минулого року державне бюро розслідувань (ДБР) України почало досудове розслідування у справі про держзраду проти посадових осіб, що входили в команду Порошенка.
Розслідування почалося через події 25 листопада 2018 року, пов’язаних з переходом корабельної групою ВМС України з Чорного моря в Азовське в районі Керченської протоки.

Поділитись