Президент США Байден провів телефонну розмову з з головою КНР Сі Цзіньпіном

Президент США Байден провів телефонну розмову з з головою КНР Сі Цзіньпіном

Президент США Джозеф Байден провів телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном в ніч на четвер, 11 лютого.

Про це повідомила прес-служба Білого дому на офіційному сайті.

В ході бесіди американський лідер підтвердив свої пріоритети захисту безпеки, процвітання, здоров’я і життєвого шляху американського народу, а також збереження вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону.

Крім того, глава Білого дому підкреслив свою «фундаментальну стурбованість» з приводу економічних рішень Пекіна в зв’язку з ситуацією в Гонконзі, Сіньцзяні та все більш наполегливими діями в регіоні, в тому числі щодо Тайваню.

Крім цього, сторони обмінялися думками щодо протидії пандемії COVID-19, а також загальним викликам глобальної безпеки в області охорони здоров’я, зміни клімату та запобігання розповсюдженню зброї.

Про майбутню розмову Байдена і Сі Цзіньпіна з посиланням на джерела 10 лютого повідомило агентство Bloomberg. Телефонна розмова став першим для лідерів після вступу Байдена на посаду президента США 20 січня.

7 лютого Джо Байден заявив про гостру конкуренцію між Сполученими Штатами і Китаєм. Однак він додав, що обидві країни не повинні конфліктувати.

Напередодні, 6 лютого, Китай закликав США виправити помилки, допущені останнім часом щодо КНР, і спільно працювати над розвитком відносин. На думку члена політбюро ЦК КПК Ян Цзечи, Вашингтону варто розвивати двосторонні відносини на принципах взаємної поваги, відсутність конфронтації і взаємовигідного співробітництва.

Раніше, 5 лютого, держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонні переговори з Цзечи, в ході яких заявив, що американська влада має намір «залучати КНР до відповідальності», і додав, що Вашингтон продовжить відстоювати права людини і демократичні цінності, в тому числі в Сіньцзяні, Тибеті і Гонконгу.

Днем раніше, 4 лютого, колишній держсекретар США Майк Помпео висловив надію, що фраза Байдена «Америка повернулася» не означає верховенство Китаю і захоплення вихідцями з КНР мільйонів робочих місць в США.

Поділитись