Президент Киргизстану назвав умову, за якої готовий піти у відставку

Президент Киргизстану назвав умову, за якої готовий піти у відставку

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив про готовність піти з посади, «як тільки країна стане на шлях законності».

Текст звернення глави держави до громадян Киргизстану опублікований на офіційному сайті президента в ніч на 9 жовтня.

У своїй заяві Сооронбай Жеенбеков зазначив, що «політична ситуація в країні досягла критичної точки», повідомляє Радіо Свобода.

«Для врегулювання ситуації, що склалася ми повинні зробити такі кроки. Анульовано результати виборів в Жогорку Кенеш (парламент). Тепер мають бути призначені нові парламентські вибори. Рішення з цього приводу прийме ЦВК. Ці заходи знизять нинішню політичну напруженість», – пояснив президент.

Він додав, що «необхідно відправити у відставку прем’єр-міністра і членів уряду, які працювали до кризи, що створить законні підстави для нових призначень».

«Щоб легітимізувати призначення нового прем’єр-міністра і членів уряду, необхідна постанова Жогорку Кенеша і указ президента. Я готовий підписати відповідні укази, чекаю постанов Жогорку Кенеша», – запевнив президент.

При цьому Сооронбай Жеенбеков зазначив, що «для виконання парламентаріями своїх обов’язків правоохоронні органи повинні гарантувати безпеку депутатів Жогорку Кенеша», і що він має намір «легітимізувати кадрові зміни».

Поділитись