Президент і парламент Перу відсторонили один одного від влади

Президент і парламент Перу відсторонили один одного від влади

Президент Перу Мартін Віскарра наказав розпустити конгрес країни, але законодавці відмовилися розходитися і у відповідь прийняли рішення про відсторонення його від влади строком на 12 місяців.

Про це повідомляє The New York Times. Депутати вважають, що президент влаштовує в країні переворот і діє як диктатор. Після оголошення про розпуск конгресу вони залишилися в будівлі і відмовляються його залишати. Деякі з них заявляють, що будуть чинити опір будь-яким спробам вивести їх з парламенту. Влада парламентарії запропонували передати віце-президенту країни. Він погодився її прийняти.

При цьому рішення лідера держави підтримало населення: в столиці та інших містах люди вийшли на демонстрації на підтримку Віскарра. Повідомляється, що причиною політичної безвиході стала багаторічна корупційна криза в країні: у в’язниці за звинуваченнями у хабарництві виявлялися і лідери партій, і президенти – в тому числі попередник нинішнього глави держави. Звинувачений у корупції колишній президент країни Алан Гарсія наклав на себе руки під час затримання в квітні цього року.

Віскарра закликає до нових виборів вже з липня цього року – але парламент, контрольований опозицією, не погоджується на таке рішення. За словами президента, опозиція також блокує всі його спроби провести економічні і політичні реформи.

Як пише NYT, у країни вже є сумний досвід розпуску законодавчого органу – в 1992 році президент Альберто Фуджіморі пішов на такий крок заради реформ і оновлення, а в підсумку пошкодив демократичних інститутів Перу.

Поділитись